De kleine paaskaars.

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er elke week een kindernevendienst.
Deze viering wordt in De Bastiaan gehouden. We lezen een bijbelverhaal voor in een eigentijdse vorm, praten erover en doen een spel of tekenen/knutselen over het thema. De groep wordt meestal verdeeld in oudsten (vanaf ongeveer groep 5) en jongsten (groep 1 t/m 4) zodat beide groepen een passend verhaal en aansprekende activiteiten krijgen.

De predikant geeft tijdens de dienst een seintje als we de kerk uit kunnen gaan en één van de kinderen mag dan de kleine paaskaars aansteken aan de grote paaskaars. Deze kleine kaars gaat mee naar onze eigen ruimte. Aan het eind worden we opgehaald door de koster zodat we in de kerk de laatste gebeden mee kunnen maken en na het slotlied ook de zegen ontvangen.

Werktafel
Ongeveer één keer in de maand is er werktafel voor de kinderen van groep 6, 7 en 8. Achterin de kerk staat dan een tafel waar deze kinderen gaan zitten als de jongere kinderen naar de kindernevendienst gaan. Aan deze tafel krijgen zij een kopieerblad met opdrachten die passen bij het thema van de overdenking. Een begeleider van de kindernevendienst komt bij hen zitten.

Deze werkvorm laat de oudste kinderen op een aangepaste manier de gehele kerkdienst mee beleven. We proberen opdrachten te kiezen die motiverend en aansprekend zijn, zodat ze de betrokkenheid vergroten.

Samen een opdracht maken.                                   Het resultaat van een opdracht.

Kerst en Pasen
In de weken voor Kerst (Adventstijd) en voor Pasen (40-dagentijd) werken we aan een speciaal project. Vaak is er dan ook in de kerk een poster of voorwerp waarop te zien is wat we in de nevendienst doen en meestal hoort er een lied bij. De verhalen en activiteiten staan dan elke week in het teken van dat project, maar de kinderen hoeven er niet elke week bij te zijn; ook als ze af en toe komen is het goed te volgen.

Tijdens de kerkdienst van Pasen en Kerst kunnen de kinderen die dat willen, meewerken aan de dienst: ze voeren een toneelstukje op, zingen een lied, helpen collecteren of delen de liturgie uit. Dit zijn echte gezinsdiensten waarin jong en oud samen een mooie viering beleven. De jongste kinderen kunnen desgewenst wel tijdens de dienst even naar De Bastiaan, waar opvang geregeld is.

Afscheid kinderen groep 8
Vlak voor de zomervakantie nemen we in een kerkdienst afscheid van de kinderen van groep 8 van de kindernevendienst. De kindernevendienstleiding en de kinderen van groep 8 (en soms ook hun ouders) werken samen mee aan de voorbereiding van de dienst. Na de dienst gaan we met elkaar ergens iets leuks doen. Bijvoorbeeld een activiteit in het bos of bij slecht weer binnenspelletjes.
Deze kindernevendienst is tevens de afsluiting van het kindernevendienstseizoen.

Het deelnemen aan een kindernevendienst
Op de pagina Kerkdiensten staat er bij de kerkdiensten vermeld of er een kindernevendienst wordt gehouden. Voor lezers van de Kerkwijzer staat dit vermeld bij de diensten.
Ieder kind in de basisschoolleeftijd mag mee naar de kindernevendienst.
De kindernevendiensten worden geleidt door één of twee volwassen begeleiders.
Tijdens de kindernevendienst wordt ook een collecte gehouden, we sparen daarmee voor The Brotherhood in India.
Voor meer informatie of vragen kan men contact opnemen met Miranda Hoekman. De contactgegevens zijn te vinden op de pagina Adressen en contactgegevens.

Thema van een kindernevendienst.                          Er worden ook wel eens spelletjes gedaan.

Advent-project 2014 van de kindernevendienst

“Verderkijkers”

klik op de foto om verder te gaan.

Gemeentemaaltijd/Samen aan tafel in De Bastiaan
datum en tijdstip 15-11-2018 om 18.00 uur, deur open om 17.45 uur

Kring over onze protestantse liturgie, o.l.v. ds. H. van der Steeg
datum en tijdstip 15-11-2018 om 19.45 uur