Van het ZWO Maart 2013

Delhi Brotherhood Society; project voor de 40-dagen tijd 2013
Van het ZWO Maart 2013

Project 40-dagentijd 2013: “Nachtopvang straatkinderen in Delhi”
De 40-dagentijd is begonnen, we zijn alweer in de derde week van deze periode. Het project voor de straatkinderen heeft al twee zondagen aandacht gekregen in de kerkdiensten en was ook een onderwerp in de voorbeden. De kinderen hebben in de nevendienst het nodige gehoord en de spaardoosjes zijn uitgedeeld.
De Delhi Brotherhood Society (DBS) heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met straatkinderen. Het jongenshuis in de huidige vorm is opgezet in 2005.
De mensen van deze organisatie gaan heel gericht en concreet te werk. In het februari-nummer van de Kerkwijzer schreven we al hoe de kinderen opgevangen en begeleid worden in zaken als onderdak, voeding, onderwijs en gezondheidsvoorlichting. Dertig jongens in de leeftijd van 10 tot 15 jaar vinden een veilig onderkomen in de nachtopvang.
De DBS wil het deze kinderen allereerst mogelijk maken om te overleven. Er wordt echter voor gezorgd dat ze niet afhankelijk worden van de hulp van het DBS- project. Er wordt naar gestreefd, dat de kinderen zich zodanig ontwikkelen, dat ze zelfstandig genoeg zijn om in hun levensonderhoud te voorzien wanneer ze te oud zijn voor de nachtopvang.

Korte geschiedenis van The Delhi Brotherhood Society
De Delhi Brotherhood is ontstaan vanuit de Cambridge Brotherhood, die opgezet werd om een school in Delhi te stichten. Dit werd de St. Stephens- school die in 1881 geopend werd. Het is nu een van de belangrijkste universiteiten van India. In de loop van de tijd gingen de broeders zich ook bezig houden met de armoede te midden waarvan zij leefden. Leden als C.F. Andrews gingen zich inzetten voor het welzijn van de armen en verdrukten. Daarom kreeg hij van Mahatma Gandhi de erenaam 'Deenabandhu' (Helper van de armen). Om projecten voor sociale ontwikkeling op te kunnen zetten werd de Delhi Brotherhood in 1973 officieel als instelling geregistreerd onder wet op de Registratie van Instellingen XXI uit 1860.
De Delhi Brotherhood werkt sinds 1990 met straatkinderen in het centrum van Delhi. Het project heeft in de loop der jaren concrete vorm gekregen in het bieden van kansen voor de kinderen door alfabetisering, beroepsvoorlichting, persoonlijkheidsontwikkeling en onderdak.

Gemeentemaaltijd “Samen aan tafel”
Ongeveer 40 mensen hebben 21 februari genoten van een smakelijke Indiase maaltijd. Ook Jaap en Thea Wiegers waren aanwezig. Net een aantal uren terug van hun reis naar Delhi, gaven zij wel heel actuele informatie over het 40-dagenproject en de situatie in Delhi.

Zij vertelden o.a. over een kerkdienst in Delhi, waar een van de broeders van DBS voorging. De kinderen in die gemeente hadden een aarden kruikje als spaarpot voor de 40-dagentijd, zoals de spaardoosjes bij ons. Jaap en Thea hebben een exemplaar meegebracht voor de Kindernevendienst. De kinderen sparen gedurende het hele jaar voor Brotherhood en hebben nu dus een toepasselijke spaarpot.
Aan het eind van de maaltijd deed de kook-groep de toezegging om het mooie bedrag van €100,- te schenken aan het project. Hartelijk dank hiervoor!

Kerk in Actie
De werkers van de Brotherhood Society zetten zich in voor de mensen uit de laagste kaste en de kastenlozen, Dalits of onaanraakbaren genaamd.
Het kastenstelsel is oorzaak van structureel onrecht. De Dalits worden het meeste getroffen door het kastenstelsel dat een rigide vorm is van een maatschappelijke onderverdeling op grond van het onderscheid tussen rein en onrein. Door het kastensysteem zijn de Dalits sociaal gemarginaliseerd, politiek ondervertegenwoordigd, economisch uitgebuit en cultureel onderworpen.

Kerk in Actie vraagt uw voorbede voor de Dalits (onaanraakbaren) in India.
God van alle mensen, voor U is iedereen gelijk. Wij vinden het moeilijk om U daarin na te volgen. Zo vaak zien wij de ander als beter of als minder dan onszelf. Help ons om elkaar door Uw ogen te bekijken en elkaar en ook onszelf te respecteren. Wilt u vooral ook bij de onaanraakbaren op deze wereld zijn, die vooral in India leven. Het kastensysteem maakt hen tot lagere mindere mensen. Hoewel het officieel verboden is blijft dit systeem voortleven in de hoofden van mensen. Breng mensen tot inzicht. Leer ons elkaar waarderen en respecteren. Help mensen in India om dit eeuwenoude discriminerende systeem te doorbreken.

Namens de ZWO-commissie,
Lida Donkerbroek

Gemeentemaaltijd/Samen aan tafel in De Bastiaan
datum en tijdstip 15-11-2018 om 18.00 uur, deur open om 17.45 uur