Van het ZWO April 2014

Overhandiging cheque aan 'Help Onderwijs Papua'
Van het ZWO April 2014

Project “Help onderwijs Papua”
Bezoek van Martijn en Anne-Marie van Driel uit Wamena, Papua

Op dinsdag 1 april kwamen Martijn en Anne-Marie van Driel met hun beide dochters aan in Nederland voor een verlofperiode van 5 weken. En al op zaterdag 5 april brachten Martijn en Anne-Marie, op uitnodiging van de ZWO-commissie, een bezoek aan onze gemeente. Zij wisten ons een paar uur lang te boeien met hun verhalen en dia’s. Na de gezellige maaltijd met woestijnsoep, brood, koffie en thee begon Anne-Marie met haar verhaal over hun leven op Papua. Het was in het begin, acht jaar geleden, niet altijd even makkelijk. Maar nu voelen zij zich helemaal thuis in Wamena. Zij wonen op het schoolcomplex en vinden dat heel prettig. Hun dochters, Gerjanne en Henrike, zijn inmiddels 15 en 13 jaar en krijgen les van Anne-Marie. Gerjanne moet volgend jaar staatsexamen doen in Nederland.

Fam. van Driel.

Anne-Marie heeft geholpen met het oprichten van een voorbeeldbasisschool en een kleutertrainingsprogramma. Zij geeft ook les op de lerarenopleiding en het is opvallend hoe slecht deze jonge mensen zijn opgeleid. Zij hebben bv. moeite met een eenvoudige som als 30 + 10 = ….50 ?. En zij moeten kinderen later onderwijs geven. De realiteit is dat veel kinderen pas na drie jaar de letters van het alfabet kennen en dan naar de 4e klas mogen. Examen doen is geen probleem. De leraar geeft de antwoorden wel, dus iedereen krijgt een diploma. Er is nog veel werk te doen om het onderwijs in Papua op een hoger niveau te brengen.

Martijn heeft met een team lesmethodes ontwikkeld voor leraren. Hoe geef je les? Hij moest de leerlingen er eerst wel van overtuigen dat je lesgeven moet oefenen. Eén van de leerlingen ging eens mee op stage en begreep toen pas hoe belangrijk het is om lesgeven te oefenen. Nu trainen de leerlingen elkaar in groepjes in het geven van onderwijs. Zij ervaren dan hoe het is om voor de klas te staan en om kennis over te dragen aan anderen, kinderen.
Met het lesmateriaal dat Martijn heeft gemaakt voor klas 1 en 2 van de basisschool leren kinderen hoe zij op een leuke manier kunnen lezen, schrijven en rekenen.

De reacties van de Indonesische overheid op het werk van Martijn en Anne-Marie zijn positief. In de toekomst zullen wellicht de lesboeken die nu zijn ontwikkeld ook in andere delen van Papua worden gebruikt. Het is af en toe wel eens moeilijk om vol te houden, maar dan denken zij altijd aan de belofte van God dat Hij trouw is . “Laten wij dan ook trouw zijn aan deze mensen in Papua “.

Wat zijn hun toekomstplannen? De komende twee jaar willen zij doorgaan met het begeleiden en trainen in het gebruik van de lesboeken. En verder wil Martijn lesboeken schrijven voor klas 3.

Na afloop van hun presentatie hebben wij een cheque van € 2500,- overhandigd. Dit is de opbrengst van de voorjaarscollecte 2014 “Help onderwijs Papua “. Anne-Marie en Martijn bedanken u allen heel hartelijk voor uw betrokkenheid bij hun project.

Wilt u op de hoogte blijven van het werk van Martijn en Anne-Marie van Driel, volg hen dan op www.helponderwijspapua.nl of onder zoekterm op Google; “Help onderwijs Papua en dan Familie Van Driel”

Martijn en Anne-Marie vragen uw voorbede voor: “het aannemen en begeleiden van mensen die de dorpsleerkrachten kunnen trainen en alle organisatorische uitdagingen die het programma met zich mee brengt”.
 De belangstelling op deze middag was goed.

Dankwoord
Het was een feestelijk moment  toen wij op zaterdag 5 april, namens u, een cheque van  € 2500,- mochten overhandigen aan Martijn en Anne-Marie van Driel. De opbrengst van de voorjaarscollecte 2014 en bestemd voor hun project “Help Onderwijs Papua”.
Tijdens de gemeentemaaltijd “Samen aan tafel” op 20 maart, ontvingen wij voor dit project een royale bijdrage van de dames van de kook groep. Ook de kinderen van kindernevendienst hebben gespaard “. Omdat het voor kinderen in Papua belangrijk is dat zij kunnen lezen, schrijven en rekenen “.

Namens de Diaconie en de ZWO-commissie: allen hartelijk bedankt voor uw betrokkenheid bij dit project !!!

Overhandiging cheque.

Er is meer te zien van deze middag in het fotoalbum wat hiervan is gemaakt.

Woestijnsoep
Verschillende mensen hebben gevraagd naar het recept van de woestijnsoep. Een heerlijke soep, die door Lida Donkerbroek was gemaakt:

Bereidingstijd: 25 minuten

-    1 flinke ui in stukjes
-    2 teentjes knoflook, gehakt
-    500 g. winterwortel, in plakken
-    3 flinke stengels bleekselderij, in stukken
-    2 el. olijfolie
-    1 flinke tl. gevijzeld komijnzaad of evt. gemalen komijn
-    een gevijzeld rood pepertje
-    (2 tl. paprikapoeder)
-    1½ l. groentebouillon
-    200 g. ontpitte dadels
-    sap van een halve uitgeperste citroen
-    125 g. crème fraîche
-    wat sprietjes gesneden bieslook

Fruit in een ruime soeppan de ui en het knoflook glazig in de olie. Voeg dan de wortel en bleekselderij toe en bak deze even mee op middelhoog vuur tot de groenten glazig zijn.
Voeg het gevijzelde komijnzaad en het pepertje (evt. paprikapoeder) toe en bak even mee.
Voeg dan 1½ liter groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Snijd ondertussen
200 gram dadels in stukken en voeg deze toe aan de soep.
Laat het geheel 10 minuten sudderen.
Laat de soep een beetje afkoelen en pureer de soep goed fijn met staafmixer of keukenmachine.
Proef de soep en voeg naar smaak citroensap en vers gemalen zwarte peper en evt. wat zout.
Dankzij het citroensap is de soep niet te zoet.

Serveren:
Warm de soep weer op en serveer hem met in ieder bord een lepel crème fraîche en wat fijngesneden bieslook.
Lekker met een paar plakken (zuurdesem) brood.

Smakelijk eten!!!!!!!!!!
Namens de ZWO-commissie, Kienie Ebbers

Gemeentemaaltijd/Samen aan tafel in De Bastiaan
datum en tijdstip 15-11-2018 om 18.00 uur, deur open om 17.45 uur