Gerestaureerde klokwijzers terug op de kerktoren

De gerestaureerde klokwijzers
Gerestaureerde klokwijzers terug op de kerktoren

Op vrijdag 1 november zijn de gerestaureerde klokwijzers teruggeplaatst op de kerktoren. De wijzers waren toe aan een grondige opknapbeurt en ook de verlichting op de wijzers is vernieuwd. Tevens is de elektronische besturing van de kerkklok vernieuwd.
De kerktoren heeft hierdoor een aantal weken geen tijd kunnen weergeven waardoor het leek alsof de kerktoren als een tijdloos monument in Olst stond.

Het werk is uitgevoerd door Royal Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten. Medewerkers hiervan hebben een aantal weken geleden de verweerde klokwijzers van de toren gehaald. Deze wijzers zijn nu voorzien van een nieuwe vergulde laag en nieuwe verlichting. Niet alleen de wijzers zijn onder handen genomen. Ook de elektronische besturing van de kerkklokken is vernieuwd. Een elektronische besturing wat er voor zorgt dat de kerkklokken te allen tijden er voor zorgt dat de wijzers de goede tijd weergeven. Dit gebeurt doordat de elektronische besturing een antennesignaal krijgt van een atoomklok. Zo gaat ook het overgaan naar zomer- of wintertijd ongemerkt.
Met het terugplaatsen van de klokwijzers weet men in Olst weer de tijd.

Van het terugplaatsen zijn er foto’s gemaakt. Deze geven een beeld wat er achter de klokwijzers zich bevindt.
Klik om de foto’s met onderschrift te bekijken op Vernieuwde klokwijzers.

Van een aantal foto’s zijn er vergrote weergaves te zien. Deze zijn afzonderlijk te zien door op onderstaande foto's te klikken.

Om vanuit de kerktoren bij de wijzerplaten te komen, kunnen er luiken in het dak geopend worden.

In de kerktoren bevinden zich twee kerkklokken. Dit is de kleine kerkklok. Deze kan alleen handmatig geluid worden door aan een touw, achter het orgel, te trekken.

Dit is de grote kerkklok en wordt op twee manieren geluid. Door met een elektrische motor de klok heen en weer laten slingeren, waardoor de klepel tegen de klok aan slaat of door met een elektrische hamer tegen de klok aan te slaan.

De vernieuwde klokwijzers.

Zicht richting de OLBA-schoorsteen.
 Zicht richting de Aaldert Geertsstraat.
 Zicht richting de voormalige watertoren.
 Zicht richting de Jan Hooglandstraat.
 Zicht op het Averbergen.

Gemeentemaaltijd/Samen aan tafel in De Bastiaan
datum en tijdstip 15-11-2018 om 18.00 uur, deur open om 17.45 uur

Kring over onze protestantse liturgie, o.l.v. ds. H. van der Steeg