Jubileum Wim de Just, organist 1974-2019; Dorpskerk Olst

Op 5 april 1974 kwam de Kerkvoogdij, in de personen van Cees Vonk, toenmalig president-kerkvoogd, en scriba Henk Jansen, overeen met Wim de Just, dat hij een aanstelling als organist kreeg naast organist Hans Bonte uit Gorssel. 45 Jaar later geldt de overeenkomst nog steeds.

De eerste jaren woonde Wim nog in Olst. Later vertrok hij naar Raalte.
Het aantal noten dat hij inmiddels heeft gespeeld is niet bekend. Wel is zeker dat hij zijn verplichtingen trouw nakomt.
In een feestelijke dienst op zondag 7 april waren alle liederen door Wim uitgezocht. De keuze was ook uit voorgaande liedbundels en werd er uit volle borst gezongen.

Een korte periode van ziekte was een kwelling voor Wim, want een dag niet gespeeld op het orgel, ervoer hij als een verloren dag.
Na de kerkdienst moest de burgemeester even snel onder de toren vluchten, omdat Wim en zijn echtgenote Tineke door de gastheer (met een kleine letter) gevraagd werd om naar het koor van de kerk te komen.
Wim zat nog maar nauwelijks of de burgemeester kwam op verzoek ook naar voren. Op vrolijke en plezierige manier maakte de heer Strien duidelijk op grond waarvan Wim een Koninklijke Onderscheiding ten deel viel. En uiteraard voor Tineke een boeket bloemen.

Bij verrassing kwamen uit diverse kerkbanken cantorijleden die o.l.v. Thies Bijmold het echtpaar enkele coupletten uit het vrolijke gezang 212 toezongen.

Inmiddels hebben veel Olstenaren gelezen in o.a. HuisaanHuis Reklamix wat er op zondag 7 april in de kerk gebeurde. Na afloop van de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding kon iedereen onder de toren Wim en Tineke feliciteren. Het orgelspel tijdens het verlaten van de kerk werd enthousiast verzorgd door Gerda Koldewijn, een oud-leerlinge van Wim.
Het feest werd daarna in De Bastiaan voortgezet. Daar kreeg echtgenote Tineke nog een fraaie bos bloemen. De kerkenraad had ook wat leuke cadeaus bedacht.

Het eerste cadeau werd overhandigd door de voorzitter van de kerkenraad Willemieke van de Poel-Poldervaart. Een grote oude sleutel van de deur van de consistoriekamer was verzilverd en aangebracht in een soort lijstje, met op de achtergrond een foto van de deur. Eén van de kleine gasten noemde het een gevangenisdeur?! Dat gevoel kwam bij Wim nimmer op: spelen op het orgel geeft hem het gevoel van bevrijding.

De organisatie liet ook van Wim een karikatuurtekening maken. En ingelijst aan hem aangeboden. De waardering hiervoor was duidelijk van zijn gezicht af te lezen. Die tekening was ook afgebeeld op een wenskaartje voor Wim. Achterop was er de mogelijkheid iets aardigs op te schrijven voor de jubilaris. Het werd een grote verzameling.
Op de vraag, gesteld na 10 dagen, of Wim leuke wensen had gekregen, stak er  volgens hem, één heel humoristische exemplaar bovenuit. Achterop stond het advies voor Wim: Ga eens – als je orgel speelt, naar beneden om te horen hoe hard je speelt.
Aangenomen wordt dat Wim daar rekening mee houdt. Hij kreeg immers ook nog een orgelpijp waarmee alles mis was: deuken, butsen, een slecht mondje. Oorzaken werden genoemd, o.a. in het verleden een voortdurende te hoge luchtdruk in die pijp. Die pijp staat volgens advies in zijn garage… hij komt altijd met de auto naar Olst, m.a.w. dan wordt hij vaak herinnerd aan die ludieke grap achterop één van die wenskaartjes.

Wim en Tineke beleefden een leuke dag, die eindigde met een lunch voor ongeveer 70 deelnemers.
Het feest slaagde omdat er veel mensen bereid waren te helpen.
De foto’s van de fotografen Henri Velthuis en Arend-Jan Loozeman geven een fraai beeld van het gebeuren op zondag 7 april 2019.

De organisatie.

datum en tijdstip 20-09-2019 om 13.30 uur

Kerkdienst in Het Averbergen met mevr. L. in 't Veld
datum en tijdstip 20-09-2019 om 19:00 uur

Kerk open met tentoonstelling Bijbelse planten en orgelspel
datum en tijdstip 21-09-2019 om 13.30 uur

Oecumenische tentviering tgv Startzondag tegenover de Watertoren
datum en tijdstip 22-09-2019 om 9:30 uur!!